Home » Ontvang advies van Wijnholds de aankoopmakelaar

Ontvang advies van Wijnholds de aankoopmakelaar

1 - 09 -2022 | Algemeen

Heb jij je weleens afgevraagd wat de veelvoorkomende term k.k betekend? K.k. is de afkorting van kosten koper. Bij het kopen van een huis komen naast de koopsom nog bijkomende kosten, de kosten koper genoemd. Kosten koper zijn officieel onderverdeeld in 2 soorten kosten: overdrachtsbelasting en kosten voor de transportakte.

In de praktijk zie je vaak dat kosten koper een verzamelnaam is voor alle kosten die de koper maakt. Denk aan het advies van, in dit geval, Wijnholds de aankoopmakelaar en alle andere kosten voor de aankoop van een woning of appartement. In dit artikel nemen we je aan de hand en delen we alle informatie die jij moet weten.

Koper kosten berekend op 2% van de koopsom

K.k. staat voor kosten koper. Dit zijn de bijkomende kosten die jij als koper betaalt voor de overdracht van de woning. Elk jaar bepaalt de overheid de hoogte van de kosten koper. Voor het jaar 2022 zijn de koper kosten berekend op 2% van de koopsom van de woning of het appartement.

In sommige gevallen is vrijstelling van kosten koper mogelijk.

In 2022 is er een uitzondering gemaakt voor starters op de woningmarkt. Ben je jonger dan 35 en is de koopsom van de woning niet meer dan € 400.000,-? Dan profiteer je eenmalig van vrijstelling van de kosten koper. Je hoeft dan geen koper kosten te betalen. Dit scheelt je al snel maximaal € 8.000,-. Vrijstelling van de kosten koper wordt ook wel starters vrijstelling genoemd. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Benieuwd naar de voorwaarden? Contact met Wijnholds de aankoopmakelaar.

Overzicht van de voorwaarden
Vrijstelling van kosten koper scheelt je al snel duizenden euro’s. Waar moet je aan voldoen?

 • Je bent jonger dan 35 jaar, maar ouder dan 18;
 • Je bent starter en hebt nog niet eerder gebruikt gemaakt van de vrijstelling. Dit wordt schriftelijk vastgelegd bij de notaris;
 • De koopsom van je woning of appartement is niet hoger dan € 400.000,-
 • Je wordt zelf hoofdbewoner van de woning.

Er zijn nog een aantal regels waar je rekening mee moet houden welke we je graag, gratis in een persoonlijk gesprek toelichten. Contact Wijnholds de aankoopmakelaar.

Lees o.a. ook enkele voorbeelden op de site van de belastingdienst.

Let op! Koop je de woning of het appartement voor de verhuur of als belegging? Dan betaal je 8% overdrachtsbelasting over je nieuwe huis.

Welke kosten vallen onder k.k. en welke juist niet?
Onder de kosten koper vallen officieel maar 2 kostenposten. De kosten koper k.k bestaan uit:

 • Overdrachtsbelasting;
 • Notariskosten.

Onder de notariskosten vallen de transportakte kosten en de kosten voor het inschrijven bij het Kadaster. De transportakte is het document waarmee u officieel eigenaar wordt van de woning. Transportakte wordt ook wel eigendomsakte, leveringsakte of akte van levering genoemd. Elke notaris heeft zijn eigen tarief, maar gemiddeld gezien kost een akte van oplevering ongeveer € 500,-

Andere aanvullende kosten die onder de paraplu van k.k. vallen zijn:

 • Bankgarantiekosten;
 • Taxatiekosten;
 • Aanvraagkosten van Nationale Hypotheek Garantie (NHG);
 • Kosten en rente overbruggingskrediet;
 • Bouwkundige keuring;
 • Advies- en bemiddelingskosten.

Meer informatie over de kosten die Wijnholds de aankoopmakelaar doorberekend?

Bankgarantie is meestal 10% van de overeengekomen koopsom die verstrekt wordt door de bank. De bankgarantie geeft de verkopende partij zekerheid dat de woning wordt verkocht. Heb je genoeg eigen geld voorhanden, dan is het ook mogelijk om in plaats van een bankgarantie een waarborgsom te betalen.

Taxatiekosten zijn meestal verplicht wanneer je een bestaande woning wilt overnemen. Een taxateur stelt een taxatierapport op van de woning. Voor het taxatierapport betaal je taxatiekosten. De kosten hiervan verschillen per taxateur.

Benieuwd naar de kosten voor een taxatie van Wijnholds de aankoopmakelaar.

Aanvraagkosten van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn voor 2022 vastgesteld op 0,6% van het hypotheekbedrag. Deze kosten verdien je alweer snel terug met het rentevoordeel waar je van profiteert.

Rente en kosten overbruggingskrediet. De rente van het overbruggingskrediet is fiscaal aftrekbaar. Dit geldt alleen wanneer het overbruggingskrediet is afgesloten voor je eigen woning. Een overbruggingskrediet is een krediet waar je gebruikt van kunt maken als je overwaarde op je oude woning hebt, maar deze nog niet hebt verkocht.

Bouwkundige keuring. Het is altijd aan te raden om een bouwkundige keuring uit te laten voeren als je een bestaande woning koopt. Het bouwkundig rapport geeft je inzichten over de staat van het huis. Dit kan in je voordeel werken bij de onderhandelingen over de verkoopprijs van de woning.

Wijnholds de aankoopmakelaar inschakelen voor een bouwkundig advies?

Advies- en bemiddelingskosten betaal je voor het advies, het afsluiten van de hypotheek en de bijbehorende verzekeringen. Ook deze kosten verschillen per hypotheekadviseur.

Nieuwsgierig hoeveel hypotheek jij kunt krijgen voor je nieuwe droomwoning? Maak vrijblijvend een afspraak met Wijnholds de aankoopmakelaar ons om je financiële planning in kaart te brengen.

Zijn de kosten koper fiscaal aftrekbaar in 2022?

Het antwoord hierop is nee. Meer dan 100% van je woningwaarde lenen is in 2022 niet mogelijk. Kosten koper meefinancieren is daarom niet mogelijk. Houdt er dus rekening mee dat je zelf geld zal moeten inbrengen om de kosten koper (k.k.) te kunnen betalen. In 2022 is dit 2% van de koopprijs. De k.k. zullen dus al snel oplopen tot duizenden euro’s. Zoals eerder genoemd in dit artikel is er de mogelijkheid om vrijstelling te krijgen voor de kosten koper mits je voldoet aan de voorwaarden.

Nieuwbouwwoning, betaal je kosten koper?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning betaal je geen kosten koper. Vaak wordt de woning direct op je naam gezet. Kosten die je anders bij de notaris zou maken, zijn al doorberekend in de verkoopprijs. Bij nieuwbouwwoningen zie je de term v.o.n. staan. Dit betekent ‘vrij op naam.’ In dit geval betaal je dus geen kosten koper.

Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar?
Bij het kopen van een nieuwe woning of appartement worden er allerlei kosten gemaakt. Denk hierbij aan kosten koper, taxatiekosten, afsluitkosten hypotheek enzovoorts. Bij de belastingaangifte betaal je dan eenmalig minder inkomstenbelasting (box 1). Zijn kosten koper aftrekbaar?

 • Gemaakte kosten voor het afsluiten en de bemiddeling van de hypotheek;
 • Taxatiekosten voor het verkrijgen van de hypotheek;
 • Notariskosten voor de hypotheekakte en de kosten voor de inschrijving bij het Kadaster;
 • Eventuele aanvraag kosten voor Nationale Hypotheek Garantie.

Deze kosten zijn niet fiscaal aftrekbaar:

 • Makelaarskosten en andere bemiddelingskosten bij de aankoop van de woning of het appartement;
 • Overdrachtsbelasting (onderdeel van de kosten koper);
 • Kosten voor de leveringsakte. Deze bestaan uit de notariskosten en de kosten voor inschrijving bij het Kadaster.

Heb jij je droomwoning nog niet gevonden? Waar andere makelaars stoppen gaat Wijnholds de aankoopmakelaar verder.

Neem vrijblijvend contact op met onze NVM-aankoopmakelaars.